Bonnike Makelaardij

Abraham van Royenstraat 95 -101
2202 EM Noordwijk Zh
Tel: 071-3619365
receptie@bonnike.nl
Voorstraat 116 2, 2201 JA Noordwijk Koopsom € 250.000,- k.k.
Voorstraat 116 2 in Noordwijk 2201 JA

Omschrijving

Monumentaal wonen op één van de mooiste en bijzonderste locaties van Noordwijk. Vanaf heden zijn diverse appartementen beschikbaar aan de Voorstraat 116 in Noordwijk Binnen. En het zijn niet zomaar appartementen, nee, U gaat wonen in het Hofje van Eeden.

De appartementen variëren van ca 53 m2 tot ca. 86 m2.
Het monumentale pand zal, uiteraard met behoud van de monumentale eigenschappen, volledig gerenoveerd worden. Een complete vernieuwbouw waar het u aan niks zal ontbreken.

Een unieke kans!
Niet voor niets noemen ‘De Noordwijkers’ dit één van de mooiste straten van het dorp: wanneer u de Voorstraat in rijdt straalt de historie je tegemoet!
De verkoop geschiedt onder voorbehoud van definitief verkrijgen bouwvergunning.

Op wandelafstand van het gezellige centrum van Noordwijk-Binnen met o.a. scholen, sportverenigingen, supermarkt, winkels en restaurants en op 10 minuten fietsafstand van het strand, de duinen en het bruisende centrum van Noordwijk aan Zee. Tevens bevindt het Hofje van Eeden zich dichtbij uitvalswegen naar de N206 en A44 waardoor de luchthaven Schiphol, Leiden, Amsterdam en Den Haag uitstekend bereikbaar zijn.

Ruime levensloopbestendige woningen voorzien van alle gemakken die u wenst.

Geschiedenis van de Voorstraat
Noordwijk kent een rijke historie, die teruggaat tot zo'n tweeduizend jaar voor Christus. Uit die tijd stammen de eerste sporen van bewoning. In 847 kwam een Schotse Benedictijnse monnik, genaamd Jeroen, naar Noordwijk. Hij bouwde een kapel en deed missiewerk. In 856 werd Jeroen van Noordwijk door de Noormannen gemarteld en onthoofd. Na zijn dood werd ter ere van hem een Romaanse kapel gebouwd, die spoedig daarna een bedevaartsoord werd. De Jeroenskerk staat aan de Voorstraat

Van vissers en bollen
De eerste bewoners van Noordwijk waren zeer waarschijnlijk vissers. In 1444 werd de eerste vierboet /vuurtoren (verhoogde vuurplaats) gebouwd op de plek van het huidige Grand Hotel Huis ter Duin. In 1474 had Noordwijk een vloot van 38 zogenaamde bomschuiten die uitvoeren vanaf het strand. Honderd jaar geleden, in 1913, voer de laatste bomschuit uit. In de 18de en 19de eeuw groeide Noordwijk uit tot het belangrijkste kruidencentrum van Nederland. Veel van deze kruidenhofjes zijn terug te vinden aan de Voorstraat. De kruiden werden vooral in Amsterdam verhandeld en gebruikt voor medicinale toepassingen. Na de kruidenteelt kwam de bloembollenteelt op in Noordwijk. Aan het einde van de 19de eeuw waren hier ongeveer 250 bloembollenkwekers actief, die gezamenlijk 252 hectaren beplantten met onder andere tulpen, narcissen en gladiolen.

De Gouden Eeuw
De Gouden Eeuw is in Noordwijk op veel plaatsen zichtbaar. In de zeventiende eeuw werd op tientallen plaatsen in het dorp touw geslagen voor de vloot van de VOC en plaatselijke vissersschepen. De laatste touwslagerij verdween uit de Douzastraat in de twintigste eeuw. De toegangspoort naar het bedrijf herinnert hier nog aan. Daarnaast bouwden rijke kooplieden en bestuurders hun woningen langs de Voorstraat. De Gouden Eeuw liet nog meer sporen achter in de kerk. Zo hangt in de toren een kerkklok uit 1672 van de gebroeders Hemony uit Amsterdam. Zij goten in die tijd de beste en duurste klokken ter wereld. In veel beroemde kerken hangen hun klokken, zoals in de Westerkerk in Amsterdam.

Voorstraat 114 -116
Het in 1927 tot bollenschuur verbouwde koetshuis uit omstreeks 1880 is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere in- en uitzwenkende topgevel en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. Tevens heeft het pand ensemblewaarde wegens de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex Van Eeden en de bijzondere situering in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen.
De BOLLENSCHUUR ANNEX WERKPLAATS (voormalig koetshuisje) behorend tot het complex Van Eeden heeft een smalle langgerekte rechthoekig plattegrond en telt één bouwlaag met zolder onder mansardekap. De smalle voorgevel aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in bruine baksteen. De bijzondere in- en uitzwenkende geveltop in helrode baksteen heeft dezelfde horizontale sierbanden van gele baksteen als de voorgevel van het woonhuis. Op de begane grond een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. In de geveltop een dubbele zesruits droogdeur. Zuidgevel met dezelfde droogdeuren en deurpartij. In het gedeelte van de werkplaats een opgeklampte deur en venster.

Zelf ontdekken
In ieder jaargetijde is het goed toeven in de Oude Dorpskern. Bij zomerse hitte wandel je heerlijk in de schaduw van de honderden monumentale Lindenbomen. Tijdens najaarsstormen ervaar je de beschutting van de vele monumentale gebouwen. In de winter brengt de sneeuw de Voorstraat en het Lindenplein in een fotogenieke Anton Piecksfeer. Ontdek zelf het unieke gotische stenen huis uit de Middeleeuwen. In steden als Amsterdam en Leiden zoekt men tevergeefs naar zo’n zeldzaam oud huis. Maar ook de trapgeveltjes uit de Hollandse Gouden Eeuw en de statige 18e eeuwse patriciërs woningen in rijke Lodewijkstijlen doen een beetje stads aan. En vergeet de dorpspompen niet, zij herinneren aan de tijd dat er nog geen waterleiding was. In Noordwijk hebben alle drie de pompen de eeuwen van vernieuwing overleefd*.

*bronnen: monumenten.nl, noordwijk.info, noordwijkmarketing
Overdracht Status Beschikbaar Koopsom € 250.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Appartement Soort appartement portiekflat Bouwjaar 2020 Bouwvorm Nieuwbouw Indeling Woonoppervlakte 53 m² Inhoud 150 m³ Aantal kamers 2 Aantal woonlagen 1 woonlaag Gelegen op 1e woonlaag Energie Isolatie Volledig geïsoleerd Verwarming C.V.-Ketel Buitenruimte Tuin Geen tuin Parkeergelegenheid Parkeerfaciliteiten Openbaar parkeren Overig Permanente bewoning Ja Onderhoud binnen Goed tot uitstekend Onderhoud buiten Goed tot uitstekend Voorzieningen Voorzieningen Mechanische ventilatie, TV kabel, Natuurlijke ventilatie