Mijn favorieten

'10 redenen waarom de huizenmarkt aan gaat trekken

Het omslagpunt waar kopen aantrekkelijker wordt dan huren, is ruim bereikt. Dat is volgens FD-journalist Marco Groot een van de redenen waarom de huizenmarkt binnenkort aan gaat trekken. In zijn column noemt hij er nog negen.

Landelijke media worden er niet vaak op betrapt dat ze (te) optimistisch zijn. FD-journalist Marco Groot is deze week een uitzondering op de regel. “Ik ben overtuigd dat de huizenmarkt binnenkort in beweging zal komen en aandelen van de bouwers als BAM verder op sleeptouw kan nemen”, schrijft hij deze week in zijn column in het Financieele Dagblad. Hij ziet steeds meer triggers voor het aantrekken van de markt en noemt er 10.

 hypotheek_verzekering.jpg

1) “Het omslagpunt waar kopen aantrekkelijker wordt dan huren, is ruim bereikt.”

1.5) “Bovendien: de netto huuropbrengst is fors hoger dan de rente op een (staats)obligatie. Ergo, een appartement kopen om te verhuren aan bijvoorbeeld studerend nazaat & vriend(in)en is voor papa een beter renderende belegging dan menig obligatie.”

2) “De inflatiehedge. In tijden van inflatie, oplopende rente, ontwaardt niet alleen uw obligaties, maar ook uw verschuldigde hypotheek. De beleggingskeuze is mijns inziens snel gemaakt.” 

3) “In delen van de huizenmarkt is de betaalbaarheid versus besteedbaar inkomen gedaald tot niveaus die we in 20 jaar niet meer gezien hebben.”

4) “De politiek schittert in een gebrek aan beslissingsvaardigheid over de hypotheekaftrek. We zijn op het punt gekomen dat zelfs een slecht besluit al goed nieuws is. Duidelijkheid laat mensen beslissen en bewegen. Er staat al vier jaar een groeiend peloton kopers te wachten op het startschot.”

5) “Nog even doorzeuren over de politiek, de wens is namelijk al jaren dat er bijna twee keer zoveel huizen gebouwd worden dan er opgeleverd worden. Dat mondt een keer uit in schaarste.”

6) “De bouwsector is een van de grootste werkgevers in ons land. Werkloosheid en faillissementen in deze sector zijn een enorm probleem. Doe wat aan puntje 5 en punt 6 lost zichzelf grotendeels op.”

7) “Oh en het laatste politiek kritische punt: hypotheektarieven zijn historisch gunstig en kunnen met wat politiek inzicht wellicht nog een tikkie verder omlaag. Waarom doet bijvoorbeeld een 15-jaars hypotheek in Frankrijk slechts 2.7 procent? Denk eens na over deze stelling: te hoge hypotheektarieven zijn gemaskeerde staatssteun aan banken.”

8) “Het aantal mensen per huishouden daalt nog steeds en met name het aantal eenpersoonshuishoudens neemt nog steeds toe. Schaarste!”

9) “De migratie richting de Randstad, met name de grote steden, blijft doorgaan. Dat begint te knellen. Alweer......schaarste!”

10) “Een laatste belangrijke trigger die de markt in beweging zet: Parijs en Londen genieten al langer van vluchtkapitaal. Zuid- en Oost-Europees kapitaal is dol op Prime Location-onroerend goed. B-steden als Amsterdam worden ontdekt, waarbij kwaliteit en schoonheid veel belangrijker zijn dan prijs. Ik hoor steeds meer Engels rond de grachtengordel.”

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring